Polikistik Over Tedavisi

Adet düzensizliği (yumurtlama bozukluğu) ve kanda androjen (erkeklik hormon)  düzeyinin artışıyla belirtilerini verir. Özellikle yumurtlama bozukluğu sonucunda uzun aralıklarla veya bir süre hiç adet olmama şeklinde de kendini gösterebilir.

Kanda androjenlerin arttığını belli eden durumlar  erkek tipi tüylenme, saç dökülmesi ve sivilcelenme şeklinde kendini gösterebilir.

  Polikistik over sendromunun belirtileri 

  • Kiloda artış
  • Erkek tipi saç dökülmesi
  • Tüylenme
  • Sivilce
  • Yüz bölgesinde yağlanma
  • Düzensiz adet
  • Kısırlık 
  • Depresyon

Tanı Yöntemleri

Her hastalıkta olduğu gibi  PKOS’lu bir olguda da  ayrıntılı bir öykü  alınmalıdır. Polikistik over sendromu en sık görülen endokrin bozuklukları arasında yer almaktadır. Yaklaşık her 10 kadından 1’inde görülmektedir Polikistik over sendromunun belirti ve bulguları ergenlik döneminden itibaren başlar.  Adet düzensizliği ile başvuran her genç kızda da polikistik over sendromu olmayabilir. Genç kızlar ilk adet görmeye başladıkları yıllarda adetleri fizyolojik olarak da düzensiz olabilir.

Kadınların ilk adet gördükten sonraki ilk 3- 4 yıl içinde adetlerinde düzensizlik olması normaldir, Bununla beraber adet düzensizliğin   özellikle tüylenme başta olmak üzere tedaviye dirençli sivilce eşlik ediyorsa bu olgularda  polikistik over sendromundan  kuşkulanılır.

PKOS muayenesinde hastalarda erkek tipi tüylenme, erkek tipi saç dökülmesi, sivilce muayenesinin yanı sıra beden ağırlığı ve bel çevresi de ölçülmelidir. Çünkü PKOS lu olgularda yağ daha çok karın bölgesinde yerleştiği için elma tipi obezite görülür ve bel çevresi artmıştır. Bel çevresinin artması insülin direncinin en önemli göstergesidir. Ayrıca boyun bölgesi başta olmak üzere et benlerinin olması ve boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde kahverengi renkli cilt koyulaşması olarak adlandırılan akantozis nigrikans olması da insülin direncinin göstergesi olarak kabul edilir.

Polikistik over sendromu tanısı için  istenilen kan testlerinde serum androjen ( testosteron, DHEAS) düzeyi, 17 OHPG düzeyi başta olmak üzere hormonlar istenir. Ayrıca PKOS sendromu ile karışabilecek hastalıkların da ayırıcı tanısı yapılmalıdır.  PKOS’lu olgularda şeker hastalığı sıklığı normal topluma göre arttığından mutlaka bu olgularda başlangıçta şeker yükleme testi ( OGTT)  de yapılmalıdır. PKOS tanı ve tedavisinde insülin direnci (HOMA-IR) ölçmenin herhangi bir yeri yoktur. Bu nedenle insülin direnci ölçülmez. 

PKOS  sendromunda yumurtalıkların değerlendirilmesi için yumurtalık ultrasonografisi yapılır. Yumurtalıkların boyutları artmıştır ve çevresinde tespih dizisi gibi   küçük kistler görülür. Bununla beraber her PKOS’lu olguda yumurtalık görüntüsü olmayabilir. Ayrıca yumurtalıklarında  polikistik over görüntüsü olan buna karşılık herhangi bir yakınması ve hormon bozukluğu olmayan kadınlar PKOS  olarak değerlendirilmezler.

Tedavi:

PKOS tedavisi klinik bulgulara ve hastanın durumuna göre yapılır.

Obez olgularda ilk seçenek kilo verilmesidir. İlk 6 ayda başlangıç beden ağırlığının % 5- 10’u kadar kilo verildiği zaman adet düzensizliği   % 50- 80 oranında düzelir, yumurtlama normale gelir.

Adet düzensizliği, sivilce ve tüylenme yakınması olan olgularda doğum kontrol hapı bu yakınmaların tedavisi için kullanılır

Gebelik isteyen ve gebe kalamayan olgularda aşılama, IVF ve  gerekli tedaviler uygulanır

Şeker yükleme testi sonrasında şeker hastalığı ya prediyabet  görülen obez yada normalden fazla  kilolu olgularda metformin tedavisi planlanır

Tüylenme

Tüylenme artışı, adet düzensizliği, erkek tipi saç dökülmesi ve sivilce kadınlarda erkeklik hormonu (androjen) artışının en önemli belirtileridir.  Kadınlarda normalde kıl bulunmayan üst dudak, alt çene, göğüs, göbek, sırt, kuyruk sokumu, üst kol ve uylukta sert, renkli ve kalın kılların artışına hirsutizm adı verilir. 

Özellikle 20’li yaşlarda da devam eden sivilce varsa erkeklik hormonu artışından kuşkulanılmalıdır. Yılda 9’dan az adet görmeden kısırlığa kadar giden adet düzensizlikleri görülebilir. Kadınlarda erkeklerde olduğu gibi alın kısmında saç dökülmesine erkek tipi saç dökülmesi denilir.  

Ses kalınlaşması, adet görememe, göğüslerde küçülme, erkek tipi saç dökülmesi ve kas yapısında kliteromegali varsa nadir görülen ileri derecede erkeklik hormonu artışından kuşkulanılmalıdır. Erkeklik hormon artışı genellikle böbrek üstü bezi ve yumurtalık kaynaklıdır. Bununla beraber nadir görülen bazı durumlarda da görülebilir. Obezlerde herhangi bir neden olmadan da görülebilir. Bazı ilaçlarda erkeklik hormonu artışına neden olabilir. 

Tedavi hastadan hastaya farklıdır ve belirti-bulgulara yöneliktir. Özellikle obez kadınlarda yaşam tarzı değişikliği ile kilo kaybı sonucu adet düzensizliği ve tüylenme de önemli oranda düzelme görülür. Hirsutismus tedavisinde tıraş, ağda ve lazer epilasyon gibi lokal tedaviler uygulanabilir. Tıraş etmek sanılanın aksine yeni kıl oluşumunu arttırmaz. Adet düzensizliği olan ya da orta-ağır olgularda başta doğum kontrol hapları olmak üzere bazı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlara kıl döngüsünden dolayı en erken 6 ayda yanıt alınır. Tedavi süresi ortalama 2–3 yıldır.

Altta yatan neden devam ettiği için lokal ya da ilaç tedavisi ile kıllanma tamamen ortadan kalkmaz, tedavi kesildikten sonra yakınmalar tekrar başlar. Kısırlık tedavisi için yaşam tarzı değişikliği başarılı olmazsa aşılama ve tüp bebek gibi tedavi yöntemleri denenebilir

Yorum Yap

    Bültenime abone ol


    Hakkımızda

    Prof Dr. Murat Yılmaz
    İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı

    Çalışma saatleri

    Pzt - Cuma: 09.00 - 18.00Cumartesi: 09.00 - 18.00Pazar: Kapalı

    İletişim

    Randevu Telefon: 0542 573 89 40

    Adres
    Cumhuriyet mah, Gürkan Sk. Aladağ İş Merkezi 1/7 kat:4, 59100
    Süleymanpaşa/Tekirdağ - Yol Tarifi Al